Quality Food Scandinavia

Brown and Haley

QualityFoodScandinavia

BrownandHaley

Almond Roca

Roca

Thins

Wermlands Bovete

Vad är bovete

Bovete

Här på gården odlar vi KRAV-godkänt Bovete, agopyrum esculentum Moench. Bovete är nära släkt med rabarber och vars frukter används för att göra mjöl eller gryn. En styrka med bovete har är att den inte kräver en massa kväve. Den är därför inte alls lika krävande för miljön som många spannmål. Klimatet i Värmland passar också bovetet väl.

 

Namnet till trots är bovete inget sädesslag utan en ört, och är därför inte besläktad med någon grässort eller spannmål. Bovete odlades först i Asien och så tidigt som runt 6000 f.v.t. varifrån ordlingen spreds västerut till Europa och österut till Tibet och Kina. Odling av bovete förekom på Balkan åtminstone för 4000 f.v.t.

 

Bovete är naturligt fritt från gluten och innehåller flera olika antioxidanter, och är en bra källa till vitaminer och mineraler.

 

Bovete -bra för hälsan.

Bovete innehåller rutin som är en antioxiderande flavonoid. Rutin tros kunna minska för höga nivåer av kolesterol i blodet och att dagligen äta bovete kan sänka kolesterolhalten i blodet. Läs mer här om en studie som gjordes i 2011.

 

Det tatariska eller sibiriska bovetet innehåller högre halter av rutin än vanligt bovete. Från 2012 odlar vi på råglanda gård nu också tatariskt bovete. En studie gjordes 1995 på bovete och hjärt- och kärlsjukdomar gjord Johns Hopkins Medical Institute. Studien pekar på att 30 gram bovete dagligen kan minska blodtrycket.

 

Bovete är rik på B-vitaminer och framförallt B1- och B2-vitamin. Den innehåller ganska bra med kalium, magnesium, fosfor och järn. Faktiskt är bovete en mycket bra källa till både järn och magnesium. Inget spannmål innehåller lika mycket järn. En portion bovete ger dig ungefär 100 mg magnesium. Magnesium och kalium hjälper kroppen att förbättra blodflödet och minskar blodtrycket.

 

Bovete -bra för viktminskning.

Forskning har visat att bovete hör till den mat som mättar bäst. Dessutom publicerades en undersökning i december 2003 i "Journal of Agricultural and Food Chemistry", som visade att bovete kan hjälpa till med att hålla typ-II diabetes under kontroll.

 

I en dubbelblind studie gav en dos av extrakt från bovete en sänkning av blodsockret med mellan 12 - 19% under 1,5 - 2 timmar. Studien gjordes på råttor, men det verkar troligt att motsvarande effekt kan ses hos människor.

 

GI-värdet brukar anges till 75 - 80, men det är troligen lägre. Värdet kan komma ifrån skattningar snarare än korrekt uppmätning. Emellertid kan man som överviktig blanda ut ut bovete med lite råg. Vid viktkontroll finns ingen anledning till detta.

 

Bovete är en rik källa till tryptofan, B-vitaminer och magnesium. Dessa är utmärkta näringsämnen vid nedstämdhet eftersom de behövs för att hjärnan ska kunna tillverka signalsubstanser.